Site Search


Other Resources
News Archive


Wij zijn ons brein

 11 October 2012 at 8.15pm 

Wij zijn ons brein

Concertgebouw, Amsterdam
Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 2-7, 1071 LN Amsterdam
Netherlands
http://www.concertgebouw.nl

Dick Swaab - spreker
Etienne Siebens - dirigent
Carina Vinke - alt
Asko|Schönberg
Zoran Dukic - gitaar


Scherpdenkers brengt gesproken woord en muziek samen in één concert. Een kunstenaar, wetenschapper, schrijver of politicus geeft eerst een lezing van een half uur over een onderwerp uit zijn of haar vakgebied. Daarna volgt een concert met avontuurlijke muziek die thematisch aansluit op de lezing.

Dick Swaab
Met het boek Wij zijn ons brein maakte neurobioloog en arts Dick Swaab van de hersenen een publieke discussie. Swaab bepleit de rationaliteit van het menselijk wezen en wijst een onafhankelijke geest of ziel af. Is het determinisme van Swaab een verlossing voor allen die de verantwoordelijkheid over hun leven liever niet 'zelf' dragen? De surrealistische gedichten van René Char in Le marteau sans maître bevrijden ons in ieder geval van de strakke werkelijkheid en geven onze fantasie en onderbewuste de vrije loop.

Pierre Boulez
De Franse componist Pierre Boulez staat te boek als een van de meest strikte en georganiseerde componisten ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog omarmde Boulez het serialisme en verloste zich van de oude tradities. Ook in Le marteau sans maître. In het werk uit 1955 zijn vele organisatieprincipes werkzaam en toch weet Boulez er een onverwacht mooi en lyrisch werk van te maken. Dick Swaab kan vast uitleggen hoe dat werkt.

Kijk ook op www.scherpdenkers.nl


J.S. Bach : Chaconne (uit 'Tweede partita' in d, BWV 1004) (bew. Z. Dukic)
Pierre Boulez : Le Marteau sans maître
Location


Review this Concert